No kun hymyilyttää

Nyt on se aika, jolloin joutuu pohtimaan syntyjä syviä omasta perusilmeestään.

Viime viikolla huomasin passini pian vanhenevan. Katselin vanhoja passikuviani ja luovutin. Pakko on mennä kuvattavaksi.

Helsingin rautatieasemalla on sellainen teinivuosien aikainen valokuva-automaatti uudistettuna. Aikoinaan serkkujen ja kavereiden kanssa mentiin porukalla ja yksikseen neljän sarjan kuvaan, hinta taisi olla markan luokkaa. Kuvissa pelleilimme, nauroimme. Yksi hauska sarja on itselläni eteisen peilin kehyksessä kiinni. Siinä olen 13-vuotias, ihanan kapinallisena. Ei hymyn häivääkään. Nyt automaatti lupasi viralliset passikuvat 8 eurolla. Hiukan epäilytti niiden onnistuminen. Jätin väliin.

Menin kuopiolaiseen valokuvaamoon. Istuuduin baarijakkaralle ja asiantunteva valokuvaajalady antoi ohjeet. Katse suoraan kameraan, ei päätä kallellaan, perusilme. Helpotti; saisin siis hymyillä edes hiukan. En saanut. Perusilme ei tarkoita hymyilyä, hampaat eivät saa näkyä. Onnistuihan se muutaman otoksen jälkeen. Kuvassa olen kuin etsintäkuulutettu.

Viime viikolla otin lomapäivän ja tapasin luottovaalikuvaajani. Olen onnettoman jäykkä, jos joudun kuvattavaksi studioon. Tapasimme ystäväni kotona, minulle turvallisessa ympäristössä. Oli helppo unohtaa kamera. Lopullisia kuviani en ole vielä nähnyt. Niistä pitäisi löytyä se sopiva. Onko se vakavailmeinen suoraan kameraan katsova, tulevaisuuteen suuntaava vai hymyilevä, hiukan kujeileva? 12 vuotta sitten vaalikortissani hymyilin perusilmeelläni. Eräs mies otti korttini, repi sen saman tien, koska  hymyilevään poliitikkoon ei voi luottaa. Onko niin?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s