WHOn Healthy Cities -konferenssi 1. – 3.3.2017, Pecs, Unkari

WHOn Healthy Cities Euroopan verkostoon kuuluvat Suomesta Kuopio ja Turku.

Olen ollut verkostossa  Kuopion kaupungin poliittisena edustajana vuodesta 2004, vuonna 2015 kaupunkimme isännöi ko konferenssia. Kaupunginjohtaja Petteri Paronen valittiin viime vuonna hyvin keskeiseen Political Vision – ryhmään.

Tänä vuonna osallistujia oli 96 eurooppalaisesta jäsenkaupungista. Pääteemoiksi nousivat mm.  pakolaisuus, turvattomuus, naisten asema, kestävä kehitys, kuntalaisten osallistaminen ja digitaalinen ympäristö.

Pääsin tutustumaan konkreettisesti slummialueeseen, joka oli muodostunut entisten kaivostyöläisten asuinalueelle hylättyihin taloihin. Alueen asukkaat olivat prostitoituja, päihteidenkäyttäjiä ja yhteiskunnasta syrjäytyneitä perheineen ja heitä asuu siellä 1300 henkilöä.

Alueelle oli saatu vajaat kolme vuotta sitten EU – rahoitus, jolloin alueen asukkaat ja projektiin sitoutuneet laittoivat puistoon sijoitettuun aikakapseliin toiveensa, missä he ovat kolmen vuoden kuluttua ja millaista heidän elämänsä silloin on. Kapselin avaaminen on pian yhteisöllä edessä. Jokaiselle asukkaalle tehdään ohjaajien ja sosiaalipuolen kanssa yksilöllinen kuntoutussuunnitelma ja ennen kaikkea pidetään huoli siitä, että alueen lapset käyvät säännöllisesti koulua. Alueen vanhat talot olivat osin lohduttoman näköisiä , vesijohdot puuttuivat, katot olivat sortuneet, taloissa oli ulkovessat. Eu-rahoituksella on aloitettu uusien talojen rakentaminen, rakentajina toimii alueen miesväki ammattilaisten johdolla. Oli hienoa nähdä EU-tuen menneen oikeaan ja tuloksia tuottavaan toimintaan.

Osallistuin kaupunginjohtaja Parosen tilalla Political Vision – ryhmän työskentelyyn. Tehtävämme oli luonnostella tulevaisuuden kuvaa toiminnallemme, pohtia, kuinka saada poliitikot kiinnostumaan enemmän toiminnastamme. Lisäksi on paljon maita, jotka eivät ole osoittaneet kiinnostustaan liittyä verkoston jäseniksi. Kaikkein keskeisintä on saada toimintaamme entistä enemmän konkretian tasolle, mitattaviksi tuloksiksi.

Ehkä kaikkein koskettavinta oli tavata turkkilainen naispoliitikko, joka kertoi projektista, jolla pyritään parantamaan  naisten asemaa heidän yhteiskunnassaan.

Paljon sain jälleen ajateltavaa, pohdittavaa niin päätöksentekijänä kuin omaan työhönikin.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s